Отплаването на кораба Oупън армс, натоварен с хуманитарни помощи за ивицата

...
Отплаването на кораба Oупън армс, натоварен с хуманитарни помощи за ивицата
Коментари Харесай

Отлага се отплаването на кораба с хуманитарни помощи за ивицата Газа

Отплаването на кораба " Oупън армс ", претрупан с филантропични помощи за линията Газа, който довечера трябваше да се насочи от Кипър към палестинския анклав, е било отсрочено, съобщи ДПА.

Изглежда, че корабът няма да напусне кипърското пристанище Ларнака по-рано от понеделник сутринта заради " механически проблеми ", заяви кипърското радио РИК.

Първоначално се очакваше 37-метровият преоборудван влекач, пренасящ към 200 тона питейна вода, медикаменти и храна, да отплава най-късно довечера. 

Междувременно председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен акцентира смисъла на морския кулоар за филантропични помощи, като в същото време съобщи, че Израел би трябвало да направи повече, с цел да отбрани жителите на Газа. Израел извършва единствено в " лимитирана степен " задължението си да се грижи за хората и би трябвало да направи повече в помощ на цивилното население, сподели Фон дер Лайен довечера пред немската социална телевизия Цет Де Еф.

Предвид обстановката в Газа, морският кулоар е безусловно нужен, " тъй като сега претърпяваме филантропична злополука ", акцентира тя. Председателката на Европейска комисия добави, че интервенцията за даване на филантропична помощ по море е съгласувана с Израел. " Решаващият фактор е опцията израелците да инспектират стоките в Кипър и да вършат инспекции за сигурност ". След това корабът може да се насочи към Газа, изясни Фон дер Лайен, предава Българска телеграфна агенция.

Запитана за опцията да се обезпечи по-голям достъп за доставки на филантропични помощи по суша, тя сподели, че сега този въпрос се " разисква интензивно “ с Израел. 

По-рано денем Фон дер Лайен инспектира оборудванията на кипърското пристанище. Ларнака се намира на към 400 км от линията Газа и пътуването крие опасности, в това число мощни ветрове, които постоянно духат в Източното Средиземноморие, отбелязва ДПА.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР